غضروف یک بافت همبند مهم است که در سراسر بدن ما یافت میشود و هنگامی که در مفاصل آسیب ببیند، میتواند منجر به درد، التهاب، محدودیت دامنه حرکتی و سفتی شود که در نهایت موجب آرتریت خواهد شد. هنگامی که از تغذیه بهعنوان بخشی از یک برنامه درمانی بزرگتر و جامع استفاده میشود، میتواند راهی عالی برای مقابله با برخی از علائم آرتروز و سایر اختلالات ناشی از تخریب غضروف باشد. در حالت کلی، بسیاری از تمرینها، غذاها و مکملهای توصیهشده به این دلیل انتخاب شدهاند که پتانسیل تقویت غضروف را دارند و یک غضروف ساز طبیعی محسوب میشوند. در ادامه این مقاله از نی مارکت به معرفی انواع غضروف ساز طبیعی خواهیم پرداخت.
چگونه میتوان غضروف مفصلی را به طور طبیعی افزایش داد؟
برخی از تمرینات سبک میتوانند به تقویت عضلات اطراف مفاصل، جلوگیری از آسیب و کاهش فشار از روی مفصل کمک کنند و در حفظ وزن سالم مؤثر باشند که برای کاهش فشار روی مفاصل و جلوگیری از تخریب بیشتر غضروف مهم است.
برای شروع، ورزشهایی همانند شنا، دوچرخهسواری برای زانو و پیادهروی تند را امتحان کنید. برای استحکام در مفاصل زانو، اسکات روی دیوار، بالابردن ساق پا، کشش همسترینگ و بالابردن پا را امتحان کنید. ورزشهای پر فشار همانند دویدن میتوانند فشار بیشتری بر مفاصل شما وارد کرده و موجب درد شوند؛ بنابراین بهتر است از این فعالیتها اجتناب کنید، مگر اینکه مفاصل شما به طور قابلتوجهی بهبود پیدا کنند. البته قبل از شروع یک برنامه ورزشی، حتماً با یک فیزیوتراپیست مشورت کنید.
از طرفی پیروی از یک رژیم غذایی تقویتکننده غضروف میتواند بسیار کمککننده باشد. یک رژیم غذایی تقویتکننده غضروف به طور طبیعی از چهار جزء غضروف اعم از کلاژن، پروتئوگلیکانها، آب و کندروسیتها پشتیبانی میکند. برای رسیدن به این هدف، روی غذاهایی تمرکز کنید که سرشار از آب، کلاژن، آنتیاکسیدانها، پلیفنولها، ویتامین C، ویتامین K، اسید هیالورونیک، منیزیم، کلسیم، اسیدهای چرب امگا 3، پروتئین و اسیدهای آمینه هستند. یک رژیم غذایی تقویتکننده غضروف، به جای ترویج التهاب که عامل اصلی استئوآرتریت (نوعی بیماری دژنراتیو مفصل) است، به طور فعال برای کاهش آن عمل خواهد کرد. این بدان معنی است که از شکر، روغن و آرد تصفیه شده اجتناب کنید و به جای آن بر مصرف طیف گستردهای از غذاهای کامل تمرکز نمایید. در نظر داشته باشید علاوه بر مواد غذایی استفاده از آمپول غضروف ساز هم میتواند به درمان آرتروز کمک کرده و موجب تحریک رشد غضروف جدید شود.
غذاهای غضروف ساز زانو کدام اند؟
غضروف زانو به این دلیل که وزن بدن را تحمل میکند، بیشتر از سایر غضروفهای بدن در معرض آسیب و فرسودگی قرار دارد. برای حفظ سلامت غضروف زانو علاوه بر داشتن سبک زندگی سالم جهت کنترل وزن، میتوانید از غضروف ساز طبیعی هم بهرهمند شوید. در ادامه به انواع خوراکیهای غضروف ساز طبیعی زانو اشاره خواهیم کرد:
ماهی ؛ بهترین غضروف ساز طبیعی
ماهی یک غضروف ساز طبیعی بوده و مصرف آن برای سلامت غضروف بسیار مفید است. ماهیهای روغنی همانند ماهیتن، ساردین و سالمون حاوی ویتامینها و مواد معدنی ضروری برای سلامت استخوان و غضروف همراه با اسیدهای چرب امگا 3 هستند. برای استفاده بهتر از ماهی، آن را در فر همراه با سبزیجات یا با کره کمی تفت دهید. کره حاوی ویتامین K2 است که جذب امگا 3 را افزایش می دهد.
آب قلم (آبگوشت استخوان) ؛ معروفترین غضروف ساز طبیعی
آبگوشت استخوان مملو از کلاژن، گلوکزامین، کندرویتین، پرولین و گلوتامین است که همگی برای سلامت غضروف و ترمیم غضروف مهم هستند. برای تهیه آبگوشت استخوان، استخوانهای مرغوب را با کرفس، هویج، پیاز و سیر چند ساعت بجوشانید. پس از آمادهشدن آبگوشت، آن را گرم کرده و بهعنوان نوشیدنی میل کنید یا از آن بهعنوان پایه پختوپز و سوپ استفاده نمایید. مصرف دو تا چهار فنجان آب قلم در روز برای ساخت غضروف بسیار مفید است.
غذاهای غضروف ساز کمر
مصرف برخی از مواد غذایی میتوانند سلامت غضروفها و بهطورکلی سلامت کمر را تضمین کنند. در این بخش چند مورد ماده غذایی غضروف ساز برای کمر آورده شده است:
پای مرغ ؛ غضروف ساز طبیعی قوی
پای مرغ سرشار از کلاژن و مواد مغذی مفید برای استخوانها و غضروفهای بدن است. پای مرغ یک غضروف ساز طبیعی قوی بوده و از مفاصل بدن در برابر آسیب و سائیدگی محافظت خواهد کرد. مصرف سوپ پای مرغ یکی از خوراکیهای غضروف ساز برای کمر است که پیشنهاد میکنیم آن را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
میگو ؛ بهترین ترمیمکننده غضروف
میگو منبع خوبی از گلوکزامین بوده که برای حفظ و بازسازی غضروف بسیار مهم است. این غذای دریایی خوشمزه و پرخاصیت به روشهای مختلفی طبخ میشود و استفاده از ادویههای مختلف طعم آن را دلپذیرتر خواهد کرد. میگو میتواند یک غضروف ساز طبیعی عالی باشد.
غذاهای غضروف ساز برای دیسک کمر
مصرف برخی از مواد غذایی میتوانند به سلامت کلی مفاصل کمک کنند و خطر ابتلا به مشکلات دیسک کمر را کاهش دهند. در این قسمت به معرفی برخی از بهترین غذاهای غضروف ساز در طب سنتی برای دیسک کمر خواهیم پرداخت:
برنج قهوهای و روان نگه داشتن مفاصل
برنج قهوهای منبع خوبی از اسید هیالورونیک است که در طراوت پوست و روان نگهداشتن مفاصل نقش دارد. برای لذتبردن از برنج قهوهای، آن را بهجای برنج سفید استفاده کرده یا یک سالاد برنج قهوهای همراه با کرفس و گردو درست کنید.
حبوبات و کمک به بازسازی طبیعی غضروف
حبوبات حاوی آمینواسیدها هستند که ممکن است به بازسازی طبیعی غضروف کمک کنند. حبوبات برای قلب بسیار مفید هستند و در کنترل کلسترول بالا و کنترل وزن نقش دارند. از دستدادن وزن اضافی مقداری فشار را از روی مفاصل کم کرده و موجب میشود سبک زندگی فعالی داشته باشید و قدرت زانوها را افزایش دهید.
آجیل و دانهها ؛ ایدهآل ترین غضروف ساز طبیعی
آجیل منبع خوبی از مواد معدنی همانند منیزیم و همچنین اسید هیالورونیک است. دانهها منبع خوبی از اسیدهای چرب امگا 3 هستند که از ریزش غضروف جلوگیری کرده و نشانگرهای التهابی در مایع سینوویال را کاهش میدهند. برای داشتن مفاصل سالم، آنها را از قبل خیس کنید یا به آرامی تفت دهید و انواع مختلف آن را به عنوان میان وعده یا روی سالاد و دسر مصرف کنید.
خوراکی های غضروف ساز برای جوانان
برخی از خوراکیها وجود دارند که مصرف آنها برای جوانان بهعنوان یک غضروف ساز طبیعی بسیار حائز اهمیت است و بهعنوان غذاهای غضروف ساز در طب سنتی معرفی میشوند. در ادامه به این موارد اشاره خواهیم کرد:
انار و نقش آن در کاهش تخریب غضروف
انار در طب سنتی برای درمان درد و التهاب آرتروز استفاده میشود. ترکیبی از آنتیاکسیدانها، آنتوسیانینها و سایر مواد شیمیایی گیاهی موجود در انار به طور هماهنگ برای کاهش التهاب مفاصل وارد عمل میشوند. در یک کارآزمایی بالینی ششهفتهای، عصاره استاندارد شده میوه انار عملکرد فیزیکی را بهبود بخشید، تخریب آنزیمهای غضروف را کاهش داد و وضعیت آنتیاکسیدانی بیماران مبتلا به آرتروز زانو را هم افزایش داد. توصیه میکنیم برای بهرهمندی کامل از فواید، انار تازه میل کنید.
بلوبری و جلوگیری از تحلیل غضروف
بلوبری سرشار از ویتامین C است که موجب تولید کلاژن میشود و پلیفنولها که به تثبیت کلاژن غضروف و جلوگیری از تحلیلرفتن کمک میکنند. بلوبری در سالادهای میوه بسیار عالی بوده و همچنین یک افزودنی عالی برای اسموتیها است.
پرتقال و بهبود سلولی غضروف
پرتقال هم حاوی مقادیر زیادی ویتامین C است که به حفظ شبکه کلاژن بالغ در بدن کمک کرده و در بهبود سلولی نقش دارد. این میوه حاوی نارینژنین بوده که به جلوگیری از تجزیه اسید هیالورونیک در بدن کمک میکند. پرتقال را هم میتوان در سالاد میوه مصرف کرد و هم آب آن را گرفت و میل نمود.
آلو و نقش آن در سلامت استخوان و مفاصل
آلو حاوی غلظت بالایی از منیزیم، پتاسیم و ویتامین K است. منیزیم موجب تقویت و تولید اسید هیالورونیک شده و ویتامین K برای سلامت استخوان و مفاصل مؤثر است. آلو را میتوانید بهصورت تازه یا خشک شده میل کنید.
غضروف ساز گیاهی برای بدن
برخی از گیاهان وجود دارند که به کاهش درد و التهاب کمک کرده و میتوانند به نوبه خود علائم مرتبط با آرتروز را بهبود بخشند. برخی از رایجترین غضروف سازهای گیاهی که برای سلامت مفاصل استفاده میشوند، عبارتاند از:
سبزیهای با برگ سبز تیره و ترمیم غضروف
سبزیهای با برگ سبز تیره همانند کلم بروکسل و کلمبروکلی حاوی ویتامین K همراه با مواد معدنی همانند منیزیم، کلسیم و آهن هستند. اسفناج، کلمپیچ و کلمبروکلی حاوی کاروتنوئیدها بوده که اثر محافظتی روی غضروف لگن دارند. کلم بروکسل همچنین دارای خواص ضدالتهابی است که احتمال دارد به ترمیم غضروف کمک کند.
زردچوبه و زنجبیل و فواید بینظیر آنها در ترمیم غضروف
زردچوبه و زنجبیل دو ادویه آسیایی هستند که خواص ضدالتهابی شناخته شدهای دارند و دارای فواید بالقوهای برای ترمیم غضروف هستند. در مطالعات مختلفی که در یک متاآنالیز در سال 2014 انجام گرفت، زنجبیل درد مفاصل و ناتوانی ناشی از علائم آرتروز را کاهش میدهد و زردچوبه (که ترکیب اصلی آن کورکومین است) درد و التهاب مفاصل را کاهش خواهد داد. توجه داشته باشید در حالی که زنجبیل در غلظت های بالا سمی نیست، اما دوزهای بسیار بالای کورکومین (4000 میلی گرم در روز و بالاتر) میتواند منجر به عوارض جانبی از جمله سردرد، اسهال و بثورات پوستی شود.
چای سبز و تقویت غضروف
مصرف چای سبز برای تقویت غضروف بسیار اهمیت دارد. چای سبز سرشار از پلیفنولها و کاتچینها است که هر دو به محافظت و بازیابی غضروف کمک میکنند. کاتچینهای چای سبز به جلوگیری از تخریب ماهیچهها و غضروفها کمک کرده و سنتز متابولیسم انرژی میتوکندری را تقویت میکنند. این سنتز تقویت شده برای تسریع ترمیم سلولی مهم است.
بهترین غذاها برای پوکی استخوان و غضروف
خوراکیهای زیادی وجود دارند که برای سلامت استخوان و غضروف مفید هستند. برخی از مهمترین مواد غذایی برای سلامت پوکی استخوان و غضروف در ادامه آورده شده است:
لبنیات غنی از پروبیوتیک و کاهش التهاب مفاصل
التهاب روده ارتباط نزدیکی با التهاب در بقیه بدن دارد، به همین دلیل است که مصرف لبنیات غنی از پروبیوتیک ایده خوبی برای افراد مبتلا به درد مفاصل است. هنگامی که طیف گستردهای از باکتریهای خوب را مصرف میکنید، روده شما شروع به سالم شدن میکند و پاسخ التهابی بدن کاهش مییابد. این به نوبه خود ممکن است التهاب مفاصل را کاهش دهد.
تخممرغ ؛ یک غضروف ساز مطمئن
زرده تخممرغ منبع خوبی از ویتامین D است که برای سلامت استخوانها و غضروفها اهمیت دارد. زرده تخممرغ هم در رده یک غضروف ساز طبیعی قرار میگیرد.
1. چه کسی باید از غضروف ساز طبیعی استفاده کند؟
غضروف سازهای طبیعی ممکن است برای افرادی که درد و التهاب مفاصل ناشی از آرتروز یا سایر شرایط را دارند، مفید باشد. بااینحال، حتماً قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.
2. آیا غضروف سازهای طبیعی جایگزینی برای درمانهای پزشکی هستند؟
خیر غضروف سازهای طبیعی نمیتوانند جایگزین درمانهای پزشکی باشند و در صورت درد مفاصل باید برای تشخیص و برنامه درمانی مناسب به پزشک مراجعه کنید.
3. چه ویتامینی غضروف را میسازد؟
ویتامین D با بازسازی غضروف در آرتریت مرتبط بوده و کمبود آن با افزایش خطر ابتلا به آرتریت در بیماران ارتباط دارد.
نی مارکت نمایندگی فروش زانوبند زاپیامکس و کمربند پلاتینر