یکی از دردهای رایج که میتواند هر گروه سنی را درگیر کند، ضعف زانو در شب است. دردی که خفیف اما کلافهکننده است. گاهی این درد ساده، ممکن است ناشی از یک بیماری مزمن باشد! پس شناخت دلایل این این درد اهمیت دارد و نباید از آن سرسری رد شوید. علاوهبر این تشدید این درد میتواند خواب شبانه را که منبع انرژی فعالیتهای روز است؛ تحتتاثیر قرار دهد.
درصورت مواجهه با این قبیل مشکلات میتوانید از طیف وسیع روشهای درمانی کلینیک «نی مارکت» کمک بگیرید. در ادامه با ما همراه باشید تا با علتهای این درد، پیشگیری و درمان آن بیشتر بدانید.
علت ضعف رفتن زانو در شب چیست؟
ضعف زانو در شب جزو دردهای ناراحتکننده است که بیمار به خاطر آن دچار بیخوابیهای عذابآور هم میشود. چنانچه علت این درد را تشخیص ندهید نمیتوانید برای درمان آن اقدام صحیحی داشته باشید.
ضعف رفتن زانو در شب میتواند به خاطر فشار فعالیتهای روزانه باشد؛ نشستنها یا ایستادنهای طولانی مدت و انجام کارهای سنگین باعث فشار به عضلات و مفاصل زانو میشوند. این سبک رفتاری به دنبال خود آسیبها و دردهای ضربهای را دارد و در نهایت منجر به ضعف زانو میشود.
دردها گاهی در شب تشدید مییابند و تحمل آن غیرممکن میشود و نیاز به درمانهای اساسی پیدا میکند. از بیماریهایی که ممکن است به خاطر آن این مشکل پدیدار شود، میتوان موارد زیر را نام برد:
- درد رو به رشد در نوجوانان (فشار به زانو در اثر رشد)
- زانوی دونده (بهعلت ورزش سخت)
- نقرس زانو (عدم کنترل اسید اوریک)
- بورسیت یا جراحات (تحریک کیسههای بورس درون زانو)
- آرتروز (ساییدگی استخوانها ران و ساق به دلیل ازبین رفتن بافت درون زانو)
علت ضعف رفتن زانو در خواب چیست؟
بیخوابیهای شبانه به خاطر ضعف زانو در شب میتواند همه فعالیتهای شما را تحتتاثیر قرار دهد. و این خود باعث میشود که توانایی شما برای تحمل درد کمتر شود و رفتهرفته در خواب هم احساس درد داشته باشید.
بیماریها، صدمات و فعالیتهای سخت هم باعث ایجاد فشار به زانو و افزایش درد هنگام خواب میشوند. افراد سالخورده بیشتر مستعد این معضل و بیماریهای زانو هستند؛ البته گاهی در کودکان روبه رشد هم میتواند رخ دهد.
مطالعه بیشتر : دستشویی رفتن بعد از عمل زانو
از جمله دلایل دیگری که در هنگام خواب بیشتر احساس ضعف دارید؛ این است که شما در طول روز سرگرم امور روزانه هستید و شاید کمتر دردهای خفیف را احساس کنید؛ اما در شب به خاطر آرامش و سکون بدن، ذهن شما بیشتر متوجه درد میشود و با آن درگیر میشوید. هر دردی میتواند کیفیت خواب را بر هم زند و مسبب بیخوابیها شود؛ دردهای زانو هم از این قضیه مستثنا نیستند و موقع خوابیدن خود را بیشتر نشان میدهند.
برای ضعف زانوها چه بخوریم؟
یک رژیم غذایی سالم و کمککننده میتواند ضعف زانو در شب را کمتر کند و وضعیت جسمانی و سلامت شما را بهبود ببخشد. بسیاری روشهای متنوع وجود دارد که میتوانید خوابیدنهای بدون درد داشته باشید. سبک غذایی سالم شاید خود به تنهایی باعث درمان بیماری نشود؛ اما بسیاری از موادی که بدن نیاز دارد و در اثر کمبود آن بیماری رخ میدهد را مرتفع میکند.
بهترین رژیم غذایی که میتواند برای ضعف زانو مفید باشد باید مواد زیر را در خود بگنجاند:
- ماهی و روغن ماهی
این ترکیبها به خاطر وجود ویتامین d و امگا ۳ برای انسجام استخوانها مفید و ضروری هستند.
- آجیلها
آجیل و به خصوص بادام سرشار از کلسیم، منیزیم و فسفر هستند که برای استخوانها نیاز است.
- لبنیات
کلسیم موجود در لبنیاتی مانند شیر، ماست و پنیر برای استخوانها لازم هستند.
- سبزیهای سبز و برگدار
سبزیجاتی مانند کلم پیچ، اسفناج و شلغم به خاطر وجود منیزیم، کلسیم و ویتامین به تراکم استخوانها کمک میکنند.
- پروتئینهای بدون چربی
پروتئینهای موجود در گوشت قرمز و مرغ علاوهبر اینکه به جذب کلسیم در بدن کمک میکنند؛ برای ساختار استخوانها، ماهیچهها و بافتهای دیگر ضروری است.
- میوه و انواع توتها
ویتامین c نقش اساسی در انسجام بافت استخوانها دارد و مرکبات و انواع توتها جزو بهترینها برای سلامت استخوان هستند.
- تخم مرغ
بهخاطر وجود پروتئین و ویتامین در سلامت استخوانی نقش دارد.
- غلات
برنج قهوهای، کینوآ و نان گندم به دلیل وجود فسفر به قدرت استخوانها و کاهش درد مفاصل کمک میکنند. البته بدانید که بسیاری از غلات دیگر ممکن است خود باعث ایجاد التهاب شوند.
- گیاهان و ادویهجات
مصرف درحد اعتدال سیر، زردچوبه، زنجبیل و پونهکوهی خواص ضدالتهابی دارند.
- غذاهای غنیشده
غذاهای غنیشدهی آماده که برای کمبود کلسیم و ویتامین d ارئه شدهاند، برای سلامت استخوانها مفید هستند.
- روغن زیتون
روغن نباتی، روغن آفتابگردان و روغن بادام زمینی منابع دیگری از امگا ۳ و تقویتکننده برای استخوانها هستند.
- حبوبات
عدس و لوبیا سرشار از پروتئین، فیبر و مواد معدنی هستند که التهابهای استخوانی را کاهش میدهند.
درمان سستی زانو با راهکارهایی ساده
به این نکته توجه داشته باشید که افزایش سن موجب دردهای بیشتر در زانو میشود و متعاقب آن ضعف زانو در شب را به همراه دارد. روشهای زیادی مانند تغذیه سالم میتوانند کمک کنند که استقامت استخوانها بیشتر و مواجهه با بیماریها کمتر شوند.
استفاده از طب سنتی و گیاهان دارویی هم تاثیر خوبی در سلامت استخوانها میگذارند. علاوهبر این ما چند روش پیشنهادی داریم که از سستی زانو پیشگیری و به سلامت استخوانها کمک میکند. این موارد عبارتاند از:
- کنترل وزن: زانو خود به تنهایی متحمل وزن کل بدن است پس باید سعی کنید با افزایش وزن فشار وارده به زانو را بیشتر نکنید.
- پیادهروی: پیادهروی یک ورزش سبک و مناسب برای فعالیت زانو است یا میتوانید ورزشی را انتخاب کنید که حرکات ضربهای کمتری داشته باشد؛ مانند دوچرخهسواری و ازطریق آن میتوانید به بازسازی مفاصل کمک کنید.
- تقویت عضلات زانو: تمرینهای متناسب با زانو مانند یوگا و انجام حرکات تقویتی میتواند باعث سلامت عضلات زانو شوند، استرسها را کم کنند و دامنه حرکات را افزایش دهید.
- کشش درمانی: کشش درمانی یک روش تاییدشده برای تسکین دردها است که باعث شلشدن عضلات و کاهش استرس میشود و به انعطاف مفاصل کمک میکند.
- اصلاح فعالیتهای روزانه: از انجام کارهایی که فشار مکرر به زانو وارد میکنند مانند نشستنها و ایستادنهای طولانی و انجام حرکات مخرب برای زانو خودداری کنید.
2 تمرین تقویتی برای ضعف رفتن زانو
انجام ورزشهای متناسب با شرایط جسمانی بیمار همیشه میتوانند مفید باشند تا عضلات بدن قوی شوند؛ علاوهبر این میتوانید توان جسمانی را بالا ببرید و در این حالت بسیاری از دردها قابل تحملتر میشوند.
تمرین های زیادی برای تقویت عضلات وجود دارند که باید ابتدا مبتدی و حرفهای بودن شما مشخص شود و بنابه آن تعداد و زمان انجام حرکت تعیین شود. اگر مبتدی هستید و با مشکل ضعف زانو در شب مواجه شدید میتوانید برای تقویت عضلات چهارسر ران حرکت زیر را انجام دهید.
1- به پشت بخوابید، پاهای خود را صاف کنید و یک حوله زیر هر دو پای خود قرار دهید. ماهیچههای ران خود را منقبض کنید و ۵ ثانیه نگه دارید؛ بعد رها کنید و ۵ ثانیه صبر کنید و همین کار را برای پای دیگر هم انجام دهید.
فرقی نمیکند یک زانوی شما ضعف دارد یا هر ۲، برای تقویت عضلات باید برای هر ۲ پا این کار را انجام دهید. اما برای کسانی که آمادگی جسمانی بهتری دارند و به دنبال روشی برای تقویت عضلات هستند میتوانند از حرکت اسکات کمک بگیرند.
2- اسکات حرکت ورزشی برای تقویت زانو است که بسیاری از عضلات پا را درگیر میکند. این حرکت به روشهای مختلفی همچون کمعمق یا تکپا انجام میگیرد. این حرکت ورزشی ۳ بار در طول هفته و با تعداد مناسب برای پیشگیری از سستی و تقویت عضلات زانو بسیار تاثیرگذار است.
مطالعه بیشتر : بالا رفتن از پله بعد از عمل دیسک کمر
درمان سستی زانو در خواب و درمان
یکی از بهترین راهها برای درمان سستی زانو تقویت عضلات آن است که میتواند از بسیاری از بیماریها هم پیشگیری کنید. انجام حرکات تقویتی متناسب را در برنامه ورزشی خود بگنجانید و از رژیم غذایی غافل نشوید که جزو درمانهای مفید برای سستی زانو هستند.
همچنین میتوانید از زانوبندهای طبی برای تثبیت زانو استفاده کنید؛ فشردهسازی باعث میشود در برابر حرکتهای ناگهانی و چرخشی، زانو آسیب کمتری ببیند. چنانچه دردهای شدید شبانه داشتید، میتوانید از یخ درمانی برای کاهش درد و بیحسی موضعی کمک بگیرید.
یکی دیگر از بهترین روشها برای درمان سستی زانو و تقویت عضلات آن فیزیوتراپی است. از این طریق میتوانید درد را کاهش دهید، سلامت عضلات را بهبود ببخشید و دامنه حرکات زانو را افزایش دهید.
ضعف زانو در شب
ضعف زانو در شب از جمله دردهایی است که دانستن علت آن، روش درمان را به کلی تغییر میدهد. ممکن است درمانهای متفاوتی برای بیماریهایی که منجر به این درد شده وجود داشته باشد؛ اما مسئله مشترک در تمام بیماریها این است که پیشگیری بهتر از درمان است.
بنابراین همیشه به سلامت بدن به خصوص زانو که عضو مهمی در بدن است توجه داشته باشید و با ورزش، رژیم غذایی و روشهای کمک درمانی قبل آنکه بیماری مزمن شود پیشگیری کنید.
چنانچه در این خصوص با مشکلی مواجه شدید و نیاز به مشاوره و راهکاری برای درمان داشتید میتوانید از خدمات کلینیک ما بهره ببرید.
ضعف زانو در شب دلایلی مانند بیماریها و فشار ناشی از کارهای سخت دارد و دردهایی که میتواند خواب شبانه را مختل کند به همراه دارد. این مشکل را میتوانید با تقویت عضلات، استفاده از حرکات ورزشی مناسب و رژیم غذایی متناسب با احتیاجات بدن، کنترل کنید.
مهمترین علل ضعف رفتن زانو در شب چیست؟
خستگی از فعالیتهای روزانه، انجام حرکات سخت، انواع بیماریهای زانو و بسیاری دلایل دیگر میتواند منجر به بروز این درد شود.
برای بهبود ضعف زانو چه رژیم غذایی نیاز است؟
رژیم غذایی را باید تهیه ببینید که در آن نیازهای بدن تامین شود و سعی کنید از لبنیات و سبزیجات، پروتئن و ویتامین بیشتر استفاده کنید.
برای درمان سستی زانو چه کنیم؟
استفاده از زانوبندها برای درمان این عارضه کمک کننده است و میتوانید از فیزیوتراپی هم برای تقویت عضلات استفاده کنید.