کشیدگی تاندون آرنج، زمانی اتفاق میافتد که یکی از تاندونهای متصل کننده عضلات ساعد به استخوان بازو، پاره شده باشند. به لحاظ فراوانی، معمولا پارگی تاندون دو سر روی میدهد، یعنی جایی که تاندون عضله دوسر در بخش جلویی بازو، به استخوان بازو رسیده است. علائم پارگی تاندون آرنج، معمولا آزاردهنده بوده و فرد متوجه آنها میشود. در این مطلب از نی مارکت، با ما همراه باشید تا نگاهی به این علائم و همین طور فرق پارگی و کشیدگی تاندون، بیندازیم.
تفاوت پارگی و کشیدگی تاندون آرنج چیست؟
دقت داشته باشید که تاندونها، نوارهای ضخیمی از بافت فیبرمانند هستند که عضلات را به استخوانها، وصل میکنند. پارگی و کشیدگی تاندون، دو نوع آسیب متمایز هستند که به این نوارهای فیبری، وارد میشوند. پارگی تاندون، زمانی رخ میدهد که تاندون به طور کامل پاره شود. چنین آسیبی، به طور معمول زمانی اتفاق میافتد که ضربه به صورت ناگهانی و شدید، رخ دهد؛ چیزی شبیه به تصادف یا زمین خوردن و سقوط کردن. علائم پارگی تاندون، خود را با درد شدید، کبودی، تورم و احساس ضعف در ناحیه آسیب دیده، نشان خواهند داد. در اکثر مواقع برای درمان پارگی تاندون، نیاز به جراحی پیش میآید.
اما در خصوص کشیدگی تاندون، با شرایط سادهتری روبرو هستیم که راحتتر مدیریت میشود. کشیدگی تاندون، معمولا زمانی رخ میدهد که تاندون بیش از حد کشیده شود. این آسیب، در اکثر مواقع، به دلیل استفاده بیش از حد از تاندون یا حرکات تکراری ایجاد میشود. علائم کشیدگی تاندون، شامل درد، حساسیت در ناحیه آسیب دیده و کمی تورم است. به طور معمول، برای درمان کشیدگی تاندون، استراحت به عنوان اولین گزینه، پیشنهاد میشود. به جز آن، تکنیکهای خانگی سادهای، چون استفاده از کمپرس یخ نیز کمک خواهد کرد.
فرق پارگی و کشیدگی تاندون آرنج
اگر بخواهیم تفاوتهای کلیدی بین پارگی و کشیدگی تاندون را عنوان کنیم، موارد زیر قابل توجه هستند:
- شدت آسیب: پارگی تاندون، یک آسیب به مراتب جدیتر از کشیدگی تاندون است.
- علت: پارگی تاندون به طور معمول، در اثر ضربه ناگهانی و شدید ایجاد شده، اما کشیدگی تاندون، در اثر حرکات تکراری، رخ میدهد.
- علائم: پارگی تاندون، معمولا درد بیشتری دارد و با میزان تورم و کبودی بالاتری، همراه است.
- درمان: همان طور که اشاره کردیم برای درمان پارگی تاندون، در اکثر مواقع جراحی پیشنهاد میشود، اما کشیدگی را میتوان با روشهای درمانی سادهتر و غیرتهاجمی، بهبود بخشید.
به هر صورت، در صورت بروز درد و ناراحتی در خصوص تاندون آرنج دست، لازم است که به پزشک مراجعه کنید تا وضعیت و شدت آسیب، تشخیص داده شده و مشخص گردد. پس از آن میتوان برای درمان، برنامه ریزی درستی داشت.
علائم پارگی تاندون آرنج
علائم پارگی تاندون آرنج بسته به تاندون خاصی که تحت تاثیر قرار گرفته، میتواند متفاوت باشد. در اینجا برخی از علائم رایج مرتبط با پارگی تاندون آرنج آورده شده است:
- درد: درد ناگهانی و تیز در محل آسیب اغلب اولین علامت تجربه شده است.
- تورم: تورم در اطراف مفصل آرنج که تاندون در آن قرار دارد، ممکن است به دلیل التهاب و خونریزی رخ دهد.
- کبودی: کبودی یا تغییر رنگ در اطراف آرنج ممکن است ایجاد شود، به خصوص اگر خونریزی ناشی از آسیب وجود داشته باشد.
- ضعف: ممکن است در بازوی آسیب دیده ضعف داشته باشید که انجام برخی حرکات یا وظایف را دشوار میکند.
- دامنه حرکت محدود: گاهی اوقات دامنه حرکتی نیز محدود خواهد شد. این مشکل در خم کردن یا صاف کردن کامل آرنج به دلیل عملکرد ناقص تاندون است.
- احساس ضربه ناگهانی: برخی از افراد گزارش دادهاند که در لحظه آسیب، احساس ضربه ناگهانی را تجربه کردهاند.
- حساسیت: ناحیه اطراف تاندون آسیب دیده، ممکن است حساس یا نسبت به لمس دردناک باشد.
اگر مشکوک به پارگی تاندون آرنج هستید، ضروری است که فوراً برای تشخیص مناسب و درمان مناسب به پزشک مراجعه کنید.
درمان خانگی کشیدگی آرنج
برای درمان کشیدگی آرنج در خانه، میتوانید از دستورالعملهای کلی زیر استفاده کنید:
- استراحت کردن: از فعالیتهایی که درد را تشدید میکنند، خودداری کنید. این به آرنج شما زمان میدهد تا بهبود یابد.
- کمپرس یخ: برای کاهش درد و تورم، هر چند ساعت یک بار، یک کیسه یخ را به مدت 15 تا 20 دقیقه روی ناحیه آسیب دیده تاندون آرنج، قرار دهید. به خاطر داشته باشید که کیسه یخ را در یک پارچه بپیچید تا از سوختن پوست شما به وسیله یخ، جلوگیری شود.
- باندپیچی: از باند فشاری برای کمک به کاهش تورم، استفاد کنید. اما مطمئن شوید که نباید باند را خیلی سفت ببندید؛ زیرا در این صورت ممکن است که خون به راحتی در ناحیه جریان پیدا نکند.
- بالا قرار دادن آرنج: حتما آرنج خود را بالاتر از سطح قلبتان قرار دهید تا میزان تورم زودتر کاهش پیدا کند.
- داروهای مسکن: برای تسکین درد تاندون آرنج، از داروهای مسکن بدون نسخه، مانند ایبوپروفن یا استامینوفن، استفاده کنید.
مطالعه بیشتر : شیاف دیکلوفناک ۱۰۰ برای چیست؟ - تمرینات ملایم: پس از کاهش درد، میتوانید با حرکات کششی و تقویتی ملایم، برای بهبود انعطاف پذیری و بازگشت توان حرکتی به آرنج خود، شروع کنید.
- گرما درمانی: بعد از چند روز، بهتر است که برای بهبود گردش خون و تسریع بهبودی، از گرما درمانی روی ناحیه آسیب دیده، استفاده کنید. برای این منظور، کافی است که یک حوله را گرم کرده و روی ناحیه آرنج، قرار دهید.
به یاد داشته باشید که اینها، تنها یک سری پیشنهادات کلی هستند و بهتر است که در صورت ادامهدار شدن درد و تورم ناشی از کشیدگی تاندون آرنج، به پزشک مراجعه داشته باشید.
درمان پارگی تاندون آرنج دست
پیش از هر چیزی لازم است تاکید کنیم که درمان پارگی تاندون آرنج دست، به شدت آسیب بستگی دارد و نمیتوان برای همه افراد، لزوما یک نسخه و تجویز داشت. با این همه دسته بندی زیر در خصوص شدت آسیب و درمان پارگی تاندون آرنج دست را ارائه میدهیم:
درمان پارگی جزئی تاندون آرنج دست
در صورتی که میزان پارگی، جزئی باشد؛ پروتکل درمانی زیر پیشنهاد میشود:
- استراحت: پیش از هر کاری، به بازوی خود استراحت دهید و از انجام فعالیتهایی که باعث تشدید درد میشوند، خودداری کنید. زمانی که شما مدت زمان مناسبی را برای استراحت کردن در نظر بگیرید، فرصت ترمیم به بدن داده شده و حداقل از شدت درد و التهاب، کاسته خواهد شد. برای استراحت کردن، وضعیت بدنی خود را طوری قرار دهید که کمترین فشاری به آرنج دست وارد نشود.
- کمپرس یخ: برای کاهش درد و التهاب، از کمپرس یخ، کمک بگیرید. برای این کار، یک تکه یخ را در پارچهای تمیز پیچیده و روزی چند مرتبه (هر مرتبه برای 10 تا 15 دقیقه) روی محل درد و التهاب قرار دهید.
- داروهای مسکن: از داروهای مسکن بدون نسخه چون ایبوپروفن و استامینوفن، کمک بگیرید. دقت داشته باشید که هرگز نباید در مصرف داروهای مسکن بدون نسخه نیز زیاده روی کنید. در صورتی که پس از چند روز مصرف این داروها، درد و التهاب همچنان ادامه داشت، لازم است که حتما به پزشک مراجعه داشته باشید.
- فیزیوتراپی: فیزیوتراپی، میتواند به شما در بازگرداندن قدرت و تحرک بازو، کمک کند. فیزیوتراپ، از روشهای موثر برای کاهش درد و بازگرداندن توان به تاندون آرنج دست، کمک میگیرد. البته معمولا فیزیوتراپی، بعد از برطرف کردن پارگی تاندون، تجویز میشود تا توان از دست رفته را بازگرداند.
پارگی شدید تاندون آرنج دست
در صورتی که میزان پارگی تاندون آرنج دست شدید باشد، پروتکل درمانی زیر را داریم:
- جراحی: در مواردی که پارگی تاندون آرنج دست، شدید باشد، به احتمال زیاد نیاز به جراحی برای ترمیم تاندون، پیش میآید. بسته به این که میزان پارگی چه اندازه باشد، جراحی نیز سبک یا سنگینتر خواهد بود. در این روش، جراح ممکن است جراحی ترمیم باز یا جراحی آرتروسکوپی را انجام دهد. در جراحی ترمیم باز، جراح از طریق یک برش در پوست، به تاندون رسیده و با بخیه زدن آن را ترمیم خواهد کرد. در روش جراحی آرتروسکوپی، دو یه سه برش در پوست زده شده و به وسیله یک دوربین کوچک و ابزارهای جراحی، تاندون ترمیم خواهد شد.
- آتل یا گچ بستن: پس از جراحی، بازوی فرد برای چندین هفته در آتل یا گچ نگه داشته میشود تا تاندون ترمیم شود. بسته به وضعیت جراحی و میزان پارگی تاندون، آتل یا گچ انتخاب خواهد شد و این بستگی به تشخیص پزشک دارد.
- فیزیوتراپی: پس از برداشتن آتل یا گچ، فیزیوتراپی برای بازگرداندن توان حرکتی، ضرورت دارد. بسته به میزان پیشرفت بهبودی بیمار، تعداد جلسات فیزیوتراپی مشخص شده و در هر جلسه، فیزیوتراپ برنامههای درمانی مناسبی برای بهبود وضعیت آرنج بیمار و توان حرکتی او، انجام میدهد.
مدت زمان درمان کشیدگی آرنج دست
بسته به شدت کشیدگی آرنج دست، مدت زمان درمان آن، متفاوت خواهد بود. در صورتی که کشیدگی خفیف باشد، چیزی بین 1 تا 2 هفته، برای درمان آن، زمان نیاز داریم. در کشیدگیهای حد متوسط، معمولا بیش از 2 هفته زمان نیاز بوده و ممکن است درمان کامل، حتی تا 4 هفته، به درازا بکشد. در وضعیت کشیدگی شدید، معمولا چیزی بین 4 تا 6 هفته، برای درمان کامل و رسیدن به نقطه بهبودی، زمان نیاز داریم.
البته این مدت زمانی که برای بهبودی عنوان کردیم، بستگی به آن دارد که فرد تا چه اندازه دستورالعملهای پزشک را به خوبی دنبال و اجرا کرده و به میزان کافی استراحت داشته باشد یا خیر! برای این که روند درمانی و رسیدن به بهبودی، هر چه سریعتر پیش برود، لازم است که حتما به اندازه کافی استراحت کرده و توصیههای درمانی را نیز به خوبی دنبال کنید. به خاطر داشته باشید که گاهی اوقات ممکن است یک اشتباه، دوره نقاهت را به درازا کشانده یا مشکلات جدیدی را به وجود بیاورد.
خطرات کشیدگی تاندون آرنج دست
کشیدگی تاندون آرنج دست، میتواند منجر به ناراحتی و محدودیتهای قابل توجهی در توانایی شما برای استفاده موثر از بازو شود. در اینجا برخی از خطرات یا عوارضی وجود دارد که میتواند ناشی از کشیدگی تاندون آرنج درمان نشده یا مدیریت نادرست آن باشند:
- درد مزمن: اگر کشیدگی تاندون آرنج دست، به درستی درمان نشود، میتواند منجر به درد و ناراحتی مداوم در ناحیه آسیب دیده شود.
- 2. کاهش دامنه حرکتی: کشیدگیهای تاندون درمان نشده، در بسیاری از مواقع منجر به سفتی و کاهش انعطاف پذیری در مفصل آرنج شده و انجام فعالیتهای روزانه یا شرکت در ورزش را چالش برانگیز میکند.
- 3. ضعف: فشار مداوم بر روی تاندونها، عضلات اطراف آرنج را ضعیف کرده و منجر به کاهش قدرت و عملکرد بازو میشود.
- 4. تاندونیت: کشیدگیهای مزمن یا شدید تاندون آرنج دست، ممکن است به تاندونیت که التهاب تاندون است، تبدیل شود. این عارضه درد را بیشتر تشدید کرده و حرکت را محدود میکند.
- 5. پارگی تاندون: در موارد شدید، کشیدگی تاندون درمان نشده، میتواند منجر به پارگی جزئی یا کامل تاندون شود که نیاز به درمان گستردهتری مانند جراحی دارد.
- 6. تأثیر بر فعالیتهای روزانه: کشیدگی تاندون آرنج دست، میتواند به طور قابل توجهی بر توانایی شما برای انجام کارهای روزانه، کار و شرکت در سرگرمیها یا ورزشهایی که نیاز به استفاده از بازوهای شما دارد، تأثیر بگذارد.
برای جلوگیری از این خطرات، مدیریت صحیح و درمان سریع کشیدگی تاندون آرنج بسیار مهم است. جستجوی راهنمایی از یک متخصص، مانند یک پزشک یا فیزیوتراپ، میتواند به اطمینان از تشخیص، درمان و توانبخشی مناسب برای جلوگیری از عوارض بیشتر کمک کند. به یاد داشته باشید که به بدن خود گوش دهید، به آرنج خود استراحت کافی بدهید و از هر برنامه درمانی تجویز شده برای ارتقاء بهبودی پیروی کنید.
برای ترمیم تاندون دست چی بخوریم؟
غذاهای سرشار از پروتئین، ویتامین C، ویتامین A و همین طور منابع غذایی غنی از روی، برای ترمیم تاندون دست، مناسب هستند.
آیا کشیدگی تاندون آرنج دست، خطرناک است؟
در صورتی که درد و التهاب در کشیدگی تاندون آرنج دست، شدت پیدا کند؛ خطرناک شده و ممکن است منجر به پارگی شود.
آیا پارگی تاندون آرنج دست، خود به خود بهبود مییابد؟
در صورت پاره شدن تاندون آرنج دست، حتما باید به پزشک مراجعه شده، زیرا پارگی خود به خود، بهبود نیافته و ممکن است مشکلات بیشتری را به همراه داشته باشد.
فرق پارگی و کشیدگی تاندون آرنج چیست؟
پارگی نسبت به کشیدگی تاندون آرنج، یک وضعیت جدیتر است که با درد و تورم بیشتری همراه بوده و برای درمان، به جراحی نیاز دارد.
عالی بود