در جواب اینکه خار پاشنه چیست؟ باید بگویم یک رسوب کلسیمی است که باعث برآمدگی استخوانی در قسمت زیرین استخوان پاشنه میشود. تا به حال شده، از شدت درد نتوانید پاشنه پای خود را روی زمین بگذارید؟ یا نتوانید به خوبی راه بروید؟ این علائم چنانچه مداوم و بر اثر خستگی کوتاه مدت نباشد مربوط به خار پاشنه یا فاشئیت پلانتار است. heel spurs در همه گروههای سنی دیده میشود اما مردان و زنان میانسال بیشتر با آن روبه رو میشوند. دویدن، و پریدن، به ویژه روی سطوح سخت، یکی دیگر از دلایل پدید آمدن خار پاشنه پاست که بیشتر ورزشکاران را درگیر میکند. درمان خار پاشنه و شرایط مرتبط، شامل ورزش، ارتزهای سفارشی، داروهای ضد التهابی و تزریق کورتیزون است. اگر درمانهای محافظه کارانه با شکست مواجه شوند، ممکن است جراحی لازم باشد. در این مقاله از نی مارکت به عوامل ایجاد کننده خار پاشنه پا و راههای درمان آن میپردازیم.
چگونه خار پاشنه به وجود می آید؟
وقتی کف پا بهطور مداوم تحت فشار قرار میگیرد، مخصوصاً در اثر ایستادن طولانی، دویدن زیاد یا استفاده از کفش نامناسب، بافتی به نام پلانتار فاشیا دچار التهاب و آسیبهای ریز میشود. در پاسخ به این آسیبها، بدن سعی میکند محل را ترمیم کند و برای این کار، کلسیم در ناحیه اتصال این بافت به استخوان پاشنه رسوب میکند. با گذشت زمان، این رسوب کلسیمی به یک زائدهی استخوانی تبدیل شده و خار پاشنه را تشکیل میدهد. این زائده ممکن است باعث درد و ناراحتی شود، بهویژه هنگام برداشتن اولین قدمها در صبح یا پس از فعالیتهای طولانی.
علائم خار پاشنه چیست؟
خار پاشنه اغلب هیچ علامتی ایجاد نمیکند. شایعترین شکایات درد متناوب یا مزمن است. بسیاری از مردم هنگام توصیف درد ناشی از خار پاشنه به ضربه زدن یا سوزن سوزن شدن کف پای خود در هنگام صبح اشاره میکنند. سپس درد به یک درد مزمن تبدیل میشود. درد شدید معمولاً هنگام ایستادن یا پس از نشستن طولانی مدت شروع میشود. سایر علائم خار پاشنه شامل موارد زیر است:
۱. التهاب و تورم پاشنه پا
۲. افزایش دما در ناحیه آسیب دیده و اطراف آن
۳. برآمدگی کوچک استخوان مانند در زیر پاشنه پا که با چشم غیر مسلح قابل مشاهده است.
۴. حساسیت زیر پاشنه پا که راه رفتن با پای برهنه را دشوار میکند.
۵. التهاب دردناک نوار فیبری بافت همبند (فاشیای پلانتار) که در امتداد پایین پا قرار دارد و استخوان پاشنه را به توپ پا متصل میکند.
آیا خار پاشنه خارش دارد؟
خارش یا pruritus یک اصطلاح پزشکی است که برای نشان دادن احساس تحریککننده روی پوست از آن استفاده میشود. این احساس میتواند در هر نقطه از بدن حس شود، اما از آنجایی که کف پا بیشتر زمان را در کفش است و عرق میکند، بیشتر در معرض این مشکل قرار میگیرد. خارش کف پا ربطی به خار پاشنه ندارد و نمیتوان گفت خار پاشنه خارش دارد. علت خارش کف پا در طب سنتی، مشکلات روده و معده اعلام میشود و برخی از افراد فعال در این زمینه معتقد هستند که غلظت خون بالا نیز میتواند منجر به خارش کف پا شود. بهطورکلی علت خارش کف پا به ۴ دسته تقسیم میشود که این چهار دسته عبارتند از:
- خارش کف پای ناشی از مشکلات پوستی
- خارش کف پای ناشی از یک مشکل عمومی در بدن
- خارش کف پای ناشی از مشکلات سیستم عصبی
- خارش کف پای ناشی از مشکلات روحی و روانی
درصورت مواجه با چنین مشکلی، بهتر است که به یک دکتر پوست مراجعه کنید چون به احتمال زیاد شما خار پاشنه ندارید
آیا خار پاشنه ارثی است؟
ژنتیک یکی از عوامل موثر در ابتلا به خار پاشنه به شمار میآید. برخی از افراد از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به این عارضه هستند و سابقه خانوادگی این بیماری را دارند. ژنتیکی بودن خار پاشنه به این معنا نیست که چون یکی از والدین به خار پاشنه مبتلا شده است صد در صد بقیه افراد خانواده این درد را تجربه خواهند کرد. فردی که ژن مستعد این بیماری در او جهش پیدا کرده احتمال مبتلا شدن او بیشتر از بقیه است. اما نکته مهم این است که طبق تحقیقات ژنتیکی، خارپاشنه در بیشتر موارد ارثی است.
علت ابتلا به خار پاشنه چیست؟
اصلی ترین علت خار پاشنه وارد شدن فشار به استخوان پاشنه است. این فشار توسط نوار فاسیتپلانتار به پاشنه وارد میآید، عمدتا به خاطر عملکرد غیرطبیعی پا و یا به خاطر وضعیت بد قرارگیری پا (در هنگام ایستادن یا راه رفتن و ..) است. با گذشت زمان، نوار فاسیتپلانتار در کف پا به طور مداوم به استخوان پاشنه فشار بیاورد، نهایتا یک زائده استخوانی در محل اتصال این دو به یکدیگر تشکیل میشود. در واقع همان دلایلی که موجب التهاب فاشئیت پلانتار (و درد کف پا) میشوند، به شکل گیری خار پاشنه نیز منجر میشوند. این دلایل عبارتند از:
- وضعیت بد قرارگیری پا (در هنگام ایستادن یا راه رفتن ): در صورتی که پای شما بیش از حد به داخل یا خارج چرخش داشته باشد، بافت نرم موجود در کف پا بیش از حد تحت فشار قرار میگیرد و کشیده میشود و این مسئله باعث درد و التهاب در کف پا میشود.
- پوشیدن کفش نامناسب: که به خوبی از قوس کف پا پشتیبانی نمیکند و فشارهای وارد شده به کف پا را جذب نمیکند.
- داشتن اضافه وزن: وزن سنگین باعث فشار مضاعف بر روی پاها میشود.
- افزایش سطح فعالیت: هر چه فعالیت فرد بیشتر باشد مستعد عارضه خار پاشنه خواهد بود، چون فشار روی پاشنه عامل اصلی خار پاشنه است.
- راه رفتن روی سطوح سخت: راه رفتن با پای برهنه روی سطوح سخت (مانند سیمان یا کاشی) میتواند موجب تشدید درد پاشنه شود.
به طور کلی کفشهای نامناسب، حمل وزن اضافی و چاقی همگی از علل شایع خار پاشنه هستند. کسانی که کف پای صاف یا قوس زیاد کف پا و یا قوس کم کف پا دارند نیز در معرض خطر ابتلا به خار پاشنه هستند.
مطالعه بیشتر : علت زانو درد هنگام نشستن و برخاستن چیست؟
چه کسانی بیشتر مستعد گرفتن خار پاشنه هستند؟
برخی از فاکتورهایی که احتمال ایجاد خار پاشنه را افزایش میدهند، عبارتند از:
- چاقی (افزایش فشار روی پاشنه)
- کف پای صاف یا قوس بیشازحد پا
- فعالیتهای ورزشی پرفشار (مثل دویدن و پریدن)
- کفش نامناسب (فاقد کفی مناسب یا فرسوده)
- دیابت و مشکلات متابولیکی
از کجا بفهمیم خار پاشنه داریم؟
درد پاشنه در طول روز حتما شما را به وجود خار پاشنه مشکوک میسازد. همه آگاه هستیم که پاشنه درد معمولی گذرا است و با استراحت برطرف میشود. نشانه دیگر برای اینکه بفهمیم خار پاشنه داریم، این است که اگر صبح از خواب بلند میشوید چند قدم اول شما دردناک است و بعد کم کم درد کم میشود و خصوصا در یک پاشنه علائم دارید احتمال خار پاشنه در شما بیشتر است. درد ناشی از خار پاشنه به صورت تیز و خنجری بوده و فرد احساس میکند میخی به پای او فرو میرود و تا دقایقی به صورت لنگ لنگان راه میرود. یا فرد از گذاشتن پاشنه روی زمین ترس دارد.
بسیاری از افراد در کنار خار پاشنه از زانو درد نیز رنج می برند برای درمان کم هزینه و کم خطر زانو می توانید از زانوبند زاپیامکس استفاده کنید خوب است بدانید؛ عوارض زانوبند زاپیامکس صفر می باشد و نظرات همه افراد درباره این محصول مثبت است. کافی است برای خرید این محصول روی لینک بزنید.
تشخیص خار پاشنه چگونه است؟
تشخیص این عارضه بر عهده پزشک است، پس اگر از درد مزمن پا به خصوص در ناحیه پاشنه رنج میبرید حتماً به یک متخصص ارتوپد مراجعه نمایید. پزشک با انجام بررسی فیزیکی در افراد با علائم و احساس درد که تصور میشود خار پاشنه داشته باشند، حتما برای اطمینان در تشخیص از عکسبرداری با اشعه ایکس پا کمک میگیرد. دیدن خار استخوان در عکس رادیوگرافی تنها راه برای اطمینان از وجود خار پاشنه است. از آنجایی که برخی از افراد هیچ علامتی ندارند، خار در پاشنه تنها از طریق اشعه ایکس به صورت صحیح تشخیص داده میشود.
رادیولوژی برای خار پاشنه
رادیولوژی از مهمترین وسایل تشخیصی در بیماری خار پاشنه است. اگرچه روشهای تصویربرداری دیگر مانند سی تی اسکن، ام آر آی، سونوگرافی و سایر روشها در بررسی مشکلات پا کاربرد دارد؛ ولی در اکثر موارد قبل از تهیه هرکدام از آنها پزشک معالج ترجیح میدهد ابتدا رادیولوژی برای خار پاشنه را مشاهده کند.
در عکس رادیولوژی خار پاشنه، استخوانها، کلسیفیکاسیون (انباشته شدن تودههای کلسیم در بافتهای بدن)، برخی از تومورها و مواد متراکم دیگر به رنگ سفید یا روشن دیده میشوند؛ زیرا آنها پرتوی نور را جذب میکنند. بافتهای نرم و با تراکم کمتر و شکستگیهای ایجاد شده در استخوانها باعث عبور پرتوها در بدن میشوند و از این رو این قسمتها در تصویر رادیوگرافی تیرهتر به نظر میرسند.
تصاویر رادیولوژی ممکن است به اندازه تصویری که با تکنیکهای پیچیدهتری تولید میشوند، جزئیات کاملی را نشان ندهند. با این حال، رادیولوژی برای خارپاشنه و مشکلات دیگر پا، رایجترین ابزار تصویربرداری هستند که برای ارزیابی یک مشکل ارتوپدی مورد استفاده قرار میگیرند.
آیا خار پاشنه خوب میشود؟
بر اساس تحقیقات، ۹۰ درصد بیماران بدون نیاز به عمل جراحی در عرض ۱۰ ماه بهبود مییابند. خوشبختانه شیوههای مختلفی برای درمان خار پاشنه وجود دارند که به مرور زمان سبب تسکین و درمان این بیماری میگردند. برای درمان heel spurs نه تنها یک روش بلکه چندین روش موفقیت آمیز و شناخته شده وجود دارد که البته شاید زمانبر باشند ولی جوابگو هستند. با این حال، اگر روشهای معمول برای درمان این عارضه مفید نباشند، پزشک از جراحی برای برداشتن آن استفاده میکند و بهبودی کامل بعد از جراحی به زمان نیاز دارد.
درمان خار پاشنه چگونه است ؟
درمان خار پاشنه معمولاً در چند مرحله مختلف انجام میشود که بسته به شدت مشکل و واکنش بدن فرد به درمانها میتواند تغییر کند. این مراحل شامل موارد زیر هستند:
اولین مرحله؛ درمان خانگی خار پاشنه
در این مرحله، هدف اصلی کاهش درد و التهاب است و بیشتر بر روی روشهای غیرتهاجمی و خانگی متمرکز میشود. این درمانها شامل:
- استراحت و کاهش فشار: یکی از اولین اقدامها، استراحت دادن به پای آسیبدیده است. با اجتناب از ایستادن یا راه رفتن طولانی مدت، فشار وارد شده به پاشنه کاهش مییابد و این کمک میکند تا التهاب کمتری ایجاد شود.
- یخ درمانی: استفاده از یخ برای کاهش التهاب و تسکین درد بسیار موثر است. با قرار دادن یخ روی پاشنه به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه چند بار در روز، التهاب و تورم کاهش مییابد.
- کفش مناسب: پوشیدن کفشهای طبی یا کفشهایی با کفیهای ضربهگیر میتواند فشار بر پاشنه پا را کاهش دهد. همچنین از کفشهایی با پاشنه کوتاه و انعطافپذیر استفاده کنید تا از آسیب بیشتر جلوگیری شود.
- داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs): داروهایی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن میتوانند به کاهش التهاب و درد کمک کنند و در تسکین علائم موثر هستند.
این روشها به طور کلی در ۹۰ درصد موارد موثر هستند و به بهبود وضعیت کمک زیادی میکنند.
دومین مرحله؛ فیزیوتراپی و تمرینات کششی
اگر درمانهای خانگی نتایج مورد انتظار را به همراه نداشته باشد، مرحله بعدی شامل فیزیوتراپی و تمرینات کششی است که به تقویت عضلات پا و بهبود انعطافپذیری کمک میکند:
- تمرینات کششی فاسیای کف پا و ساق پا: یکی از روشهای مؤثر برای کاهش درد و التهاب کشش عضلات و فاسیای کف پا است. کششهای ایستاده و نشسته میتوانند انعطافپذیری فاسیای کف پا را افزایش داده و به تسکین درد کمک کنند.
- ماساژ: ماساژ پا با روغنهای طبیعی مانند روغن زیتون یا روغن نارگیل میتواند به کاهش التهاب و درد کمک کند. این روش همچنین جریان خون را افزایش میدهد و به بهبود سریعتر ناحیه آسیبدیده کمک میکند.
- استفاده از توپ یا غلتک کوچک: ماساژ کف پا با استفاده از ابزارهایی مانند توپ یا غلتک کوچک میتواند گرفتگیهای عضلات کف پا را کاهش داده و فشار وارد شده به فاسیای کف پا را کمتر کند.
این روشها در اکثر موارد به کاهش درد و التهاب کمک کرده و به بهبود وضعیت فرد میانجامد.
سومین مرحله؛ درمانهای دارویی و موضعی
اگر پس از استفاده از درمانهای خانگی و فیزیوتراپی همچنان درد و التهاب وجود داشته باشد، درمانهای دارویی و موضعی به کار گرفته میشوند:
پمادهای ضد التهاب و مسکن: استفاده از پمادها یا ژلهای ضدالتهاب میتواند درد و التهاب ناحیه پاشنه را تسکین دهد. این پمادها معمولاً حاوی ترکیباتی مانند ایبوپروفن یا کپسایسین هستند که به کاهش التهاب و تسکین درد کمک میکنند.
تزریق استروئیدها: در صورتی که درد شدید باشد و پاسخ به درمانهای دیگر ناکافی باشد، ممکن است تزریق داروهای استروئیدی به ناحیه پاشنه پیشنهاد شود. این تزریقات به سرعت التهاب را کاهش داده و درد را تسکین میدهند.
این درمانها به کاهش علائم و کنترل درد در مواردی که درمانهای خانگی و فیزیوتراپی کافی نبودهاند، کمک میکنند.
چهارمین مرحله؛ جراحی
در صورتی که تمامی روشهای غیرجراحی به نتیجه مطلوب نرسیده یا علائم همچنان ادامه داشته باشد، جراحی به عنوان آخرین گزینه در نظر گرفته میشود:
جراحی برداشتن خار پاشنه: در موارد نادر که درمانهای دیگر نتایج قابل قبولی نداشتهاند و درد شدید ادامه دارد، ممکن است جراحی برای برداشتن خار پاشنه توصیه شود. در این روش، پزشک با برشهایی در ناحیه پاشنه، خار پاشنه را حذف کرده و به کاهش فشار و التهاب کمک میکند. این مرحله معمولاً آخرین گزینه است و برای افرادی که هیچگونه بهبودی با درمانهای غیرجراحی نداشتهاند، پیشنهاد میشود.
سوالات متداول
اگر خار پاشنه درمان نشود چه میشود؟
اگر خار پاشه درمان نشود، هربار که پاشنه پا به زمین برخورد میکند احساس درد خواهید داشت. حتی اگر سعی کنید به آرامی راه بروید، باز هم درد شما را آزار خواهد داد. خار پاشنه موجب درد در کف پا شده و دشواری در راه رفتن را به همراه دارد.علاوه بر آن، امکان آسیب دیدن غشای چربی پا نیز وجود دارد .در ابتدا درد پاشنه پا به صورت متناوب است ولی در صورت عدم درمان به موقع، به یک درد ثابت و دائمی تبدیل خواهد شد. علاوه بر اینکه در صورت عدم درمان مشکل جدی میشود. زمانی که با راهکارهای ساده میتوان این عارضه پر درد را درمان کرد چرا از درمان باید خودداری کرد.
پس بهترین روش این است که به محض اطلاع از خار پاشنه در فکر اقدام برای درمان آن باشیم.
آیا پیاده روی برای خار پاشنه مضر است؟
پیادهروی زیاد برای خار پاشنه به خصوص در افرادی که اضافه وزن زیادی دارند مضر است. البته، خار پاشنه علاوه بر آنکه به شما اجازه نمیدهد خیلی راحت راه بروید، باعث عفونتهای پوستی نیز میشود. با توجه به توضیحاتی که در خصوص سوال ایا پیاده روی برای خار پاشنه مضر است، باید بگوییم کفشهای طبی میتوانند به بهترین شکل ممکن خیالتان را از بابت خار در پاشنه راحت کنند این گزینه برای افرادی پیشنهاد میشود که با وجود خار پاشنه مجبور هستند در روز مسافتی را پیاده روی کنند. زیرا نمیخواهند که وضعیت خار در پاشنه از اینی که هست خطرناک تر و اذیت کننده تر شود!
آیا خار پاشنه خطرناک است؟
خار پاشنه که در جلوی پاشنه ظاهر میشود، اغلب با فاسیای کف پا همراه است. پلانتار فاشئیت التهاب دردناک بافت همبند فیبری به نام فاسیای پلانتار است که زیر پا کشیده شده و استخوان پاشنه را به انگشتان پا متصل میکند. با این که خار پاشنه در بسیاری از افراد درد شدیدی را ایجاد میکند، برخی دیگر هیچ گونه درد و ناراحتی را در این باره احساس نمیکنند. خارهای پاشنه در صورت عدم درمان میتوانند فعالیت فرد را محدود و تحمل وزن بر پای مبتلا را غیر ممکن کنند.
به طور کلی بیماری خار پاشنه خطرناک نیست و به جز درد و ناراحتی مشکل دیگری برای بیمار ایجاد نمیکند. با این وجود طیف وسیعی از موارد وجود دارد که میتوانند باعث بدتر شدن خار پاشنه شود.
بسیارعالی بودسپاس گذارم
خیلی عالی بودسپاس گذارم
آیا ممکنه خار پاشنه که روی راه رفتن تاثیر می زاره موجب درد کمر بشه؟ و اگر اینجوری شد، شما می تونیم از کمربند پلاتینر برای بهبود اون نوع کمردرد استفاده کنیم؟
بله قطعا . هر نوع کمر دردی رو میشه با کمربند پلاتینر درمان کرد . این کمربند با بهبود ساختار و مفاصل بین بافت ها و مفصل ها اون ها رو ترمیم میکنه و بعد از مدتی به حالت عادی بر میگردونه . شما بعد از این میتوانید که به زندگی روزمره خود برگردید و راحتی و انعطاف پذیری گذشته رو داشته باشید.
بسیار عالی جوامع..
بسیار عالی.
ممنون بسیار عالی بود
خیلی عالی وجامع اطلاعات بیان شده بود سپاسگزارم
بسیار عالی ممنون از راهنمابیتون
خیلی عالی بود ممنون
عالی بود تشکر
عالی بود جامع وکامل بود
عالی بود جامع وکامل
مطالب عالی بود جامع وکامل ممنون
مطالب جامع بود تشکر
ممنون مطالب خیلی مفید بود