پیچ خوردن زانو در فوتبال از جمله خطراتی است که فوتبالیستها را تهدید میکند. این صدمه میتواند کل زندگی ورزشی بازیکنان را تحتتاثیر قرار دهد و مشکلساز شود. از آنجا که تحرکاتی مانند دویدن، تحمل وزن و جلوگیری از آسیبها به مفاصل بهعهده زانو است و پیچ خوردگی زانو از پرتکرارترین حوادث فوتبالی است؛ از اینرو بهتر است با دلایلی که میتواند منجر به بروز این مشکل شود آشنا شوید.
از روشهای درمانی رایج آن باخبر باشید تا درصورت بروز این مشکل بتوانید بهترین انتخاب را برای درمان داشته باشید. در این خصوص فروشگاه اینترنتی «نی مارکت» خدماتی ارائه میدهد که در صورت نیاز میتوانید از آن بهره ببرید.
آسیب زانو در فوتبال
فوتبال یک ورزش شناختهشده و محبوب در جهان است که میتواند همیشه خطراتی را برای بازیکنان درپی داشته باشد. اتفاقهایی مانند زمینخوردن، چرخش ناگهانی، برخورد یا تکل از سوی بازیکن دیگری، پرش و ضربه به توپ ممکن است منجر به ایجاد آسیبدیدگی برای بازیکن شود. از صدمات احتمالی برای بازیکنان فوتبال میتوان موارد زیر را نام برد:
- پیچ خوردگی زانو
- پارگی غضروف زانو
- فشار کشاله ران
- صدمات رباط زانو
- آسیبهای همسترینگ
- صدمات به مچ پا
یکی از خطرات تهدیدآمیز برای بازیکنان، پیچ خوردن زانو در فوتبال است که بر اثر آسیب به رباطها ایجاد میشود. زانو دارای ساختاری است که توسط ۴ رباط اصلی استخوان ران و ساق پا را بههم متصل میکند. در واقع اگر آسیبی به رباطهای زانو وارد شود که باعث کشیدگی، پارگی یا رگبهرگ شدن شود؛ در اصطلاح پیچ خوردگی زانو برای فوتبالیست رخ میدهد. این مشکل میتواند گاهی خفیف باشد و با مراقبتهای ویژه درمان شود و گاهی شدید و نیازمند جراحی باشد.
علت پیچ خوردگی زانو چیست؟
طبق تحقیقات پزشکی خانمهای فوتبالیست بهخاطر وجود فاکتورهای هورمونی نسبت به مردها بیشر مستعد پیچ خوردن زانو در فوتبال هستند. همچنین این مشکل برای بازیکنان بالای ۴۰ سال بهمراتب بیشتر خطرساز است.
باتوجه به این نکته که پیچ خوردگی زانو با دررفتگی و شکستگی آن تفاوت دارد؛ میشود گفت این عارضه به ۲ صورت پدیدار میشود.
- خود فوتبالیست مسبب پیچ خوردگی زانو شود.
- بازیکن دیگری سبب بروز این مشکل شود.
دلایلی که میتوانند باعث پیچ خوردگی زانو در فوتبالیستها شوند عبارتاند از:
- کشیدگی بیش ازحد رباطها
پیچ خوردگی بر اثر کشیدگی رباطها میتواند هم بهصورت تماسی و هم غیرتماسی ایجاد شود. کشیدگی براثر شدت ضربات به توپ یا براثر تکل و ضربه مستقیم از سوی بازیکن دیگر به زانو یا پشت ساق پا ایجاد میشود.
- پارگی رباطها
فشار ناشی از فرود آمدنها بعد از پرشهای بلند، ضربات شدید که خود فوتبالیست باعث میشود پا به سمت بیرون پرت شود و ضربات واردشده به زانو، از سوی بازیکن دیگر منجر به پارگی رباطها میشوند.
- رگبهرگ شدن رباط زانو
چرخشهای سریع، توقفهای ناگهانی و هر دلیلی که باعث شود استخوان ران و ساق پا در جهت مخالف بچرخند؛ منجر به رگبهرگ شدن رباطها میشوند. اگر این اتفاقات در حین فوتبال برای شما پیش بیاید لازم است که حتما به پزشک مراجعه کنید. هر چه سریعتر به پزشک متخصص مراجعه کنید، بهبود شما زودتر اتفاق میافتد.
مطالعه بیشتر : علت قفل شدن زانو و درمان آن
علائم پیچ خوردن زانو در فوتبال
پیچ خوردن زانو در فوتبال همراه با علائمی است که فوتبالیست و پزشک را متوجه وخامت آسیب میکند. اگر شدت صدمه خفیف باشد، فوتبالیست توان ادامه بازی را دارد و با مراقبتهای ویژه بهبودی کامل پیدا میکند؛ اما در موارد حاد ممکن است با تجویز پزشک از ادامه بازی منع شود.
این موارد که بیشتر منجر به پارگی رباطها یا رگبهرگ شدن آنها میشوند، همراه با ورم کردن زانو، قرمزشدن موضع آسیبدیده و احساس درد شدید است. این نوع حاد، از طریق جایگزینی تاندونها با رباط پاره شده درمان میشود و دوره نقاهت بیشتری نسبت به نوع خفیف دارد.
از جمله علائم دیگر پیچ خوردگی زانو که ممکن است فوتبالیست یک یا چند مورد را همزمان داشته باشد؛ میتوان موارد زیر را نام برد:
- احساس درد در زانو یا کل پا
- ناتوانی در راه رفتن
- کمشدن دامنه حرکات پا
- بیحسی و احساس ضعف در زانو
- مشکل در خموراست کردن زانو
- تورم
- تغییر رنگ در ناحیه آسیبدیده
- گزگز کردن زانو
- انقباض عضلات
اگر این علائم را در زانوی خود مشاهده کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
درمان پیچ خوردگی زانو در طب سنتی
برای درمان پیچ خوردن زانو در فوتبال علاوهبر انجام مراقبتهای ویژه و کمکگرفتن از ضددردها روشهای دیگری هم وجود دارند که به کاهش درد و روند بهبودی کمک میکنند.
مطالعه بیشتر : زالو درمانی برای زانو
یکی از این روشها استفاده از طب سوزنی است که بهعنوان یک عامل تاثیرگذار و جایگزین استفاده میشود. تحقیقات بسیاری تاثیر طب سوزنی را بر کاهش التهاب و تسکین درد اثبات کرده است که به ۲ صورت دستی و الکتریکی انجام میگیرد.
یکی دیگر از روشهای کمکی برای آسیبدیدگیهای زانو، روش تای چی از طب چینی باستانی است. تای چی یک روش ذهنی و بدنی برای کاهش درد و افزایش دامنه حرکات بدن است که برای درمان بسیاری از بیماریها موثر است.
از دیگر روشهای درمانی برای آسیبهای زانو پیشنهادات طب سنتی است. استفاده از طب سنتی علاوهبر اینکه فوتبالیستها را از خطرات درمانهای پزشکی نوین دور میکند؛ تاثیر شگرفی بر سلامت جسم و ذهن آنها دارد. از پیشنهادات طب سنتی برای صدمات زانو موارد زیر میشود نام برد.
- استفاده از روغنهای گیاهی
روغنهای تسکیندهنده درد و ضدالتهاب میتوانند با تاثیر بر موضع آسیبدیده باعث کاهش درد شوند و به درمان آن کمک کنند. روغنهای گیاهی موثر عبارتاند از:
- زنجبیل
- کنجد
- خردل و سیر
- اکالیپتوس
- نارگیل
- استفاده از گیاهان دارویی
طب سنتی از گیاهان دارویی که خاصیت آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی دارند برای تسکین بسیاری از دردها کمک میگیرد. همچنین بسیاری از گیاهان دارویی که خاصیت آرامبخشی دارند باعث میشوند شدت درد کم شود و التهاب موضع آسیبدیده کنترل شود. گیاهان تاثیرگذار عبارتاند از:
- چای سبز
- پوست درخت بید
- عصاره زنجبیل
- فلفل کاین
- زردچوبه
- مریم گلی
- حمام پا با استفاده از گیاهان موثر
یکی دیگر از روشهایی طب سنتی که به سلامت زانو کمک میکند استفاده از حمام پا با گیاهان ضددرد است. حمام پا و ماساژ دادن زانوی ملتهب در روزهای اولیه پس از آسیب، برای کاهش درد و التهاب بسیار مفید است. برای حمام پا میتوان از گیاهان زیر استفاده کرد.
- بابونه
- رزماری
- مریم گلی
- نعنافلفلی
- نمک اپسوم
درمان پیچ خوردگی زانو
بهترین درمان برای پیچ خوردن زانو در فوتبال پیشگیری از آن است. برای پیشگیری از این صدمه فوتبالیستها میتوانند قبل از ورزش با تمرینات کششی و تقویت عضلات، خود را گرم کنند. همچنین مناسبترین کفشهای ورزشی را انتخاب کنند تا از خطرات حوادث فوتبال پیشگیری کنند. زمانی که پیچ خوردگی زانو خفیف باشد ازطریق درمانهای خانگی میتوان به بهبود این درد کمک کرد. روشهای درمانی کمککننده برای پیچ خوردگی زانو عبارتاند از:
- کمک به پای آسیب دیده: بعد از پیچ خوردگی زانو میتوانید با استفاده از عصا از فشاری که به زانوی آسیبدیده وارد میشود جلوگیری کنید.
- کمحرکتی: در دوره درمان بعد از آسیبدیدگی زانو بهتر است از کارهایی که منجر به فشار شدید به موضع آسیبدیده میشود اجتناب کنید.
- کمپرس یخ: سرد کردن محل صدمهدیده میتواند از ورم کردن آن جلوگیری کند و با بیحسی از طریق سرما موجب کاهش درد شود.
- داروهای ضد درد: استفاده از داروهای نسخه آزاد مانند استامینوفن و ایبوپروفن میتواند برای کاهش درد پیچ خوردگی خفیف موثر باشد.
- فشرده سازی: زانوبندها و بانداژ قسمت آسیبدیده باعث کمشدن حرکات زانو میشوند و از شدت یافتن درد جلوگیری میکنند.
- بالابردن: بالا نگهداشتن پا در روزهای اول پس از آسیبدیدگی زانو میتواند از ورم کردن آن و شدت یافتن درد جلوگیری کند.
- فیزیوتراپی: فیزیوتراپی از جمله راهکارهای درمانی پزشکی است که برای تقویت عضلات زانو و کاهش درد برای این مشکل بسیار موثر است.
دارو برای پیچ خوردگی زانو
داروهای ضددرد و ضدالتهابی برای پیچ خوردن زانو در فوتبال زیاد استفاده میشوند و روند کاهش درد را سرعت میبخشند. در پیچ خوردگیهای درجهی ۱ و ۲ درد را تا حدزیادی خاموش میکنند و از پرمصرفترین آنها میتوان استامینوفن و ایبوپروفن را نام برد. همچنین استفاده از پمادهای پیروکسیکام و کپسولهای دیکلوفناک با تاثیر بر موضع ملتهب باعث تسکین فوری درد میشوند.
در برخی از پیچ خوردگیهای شدیدتر که داروهای خوراکی و پمادها کافی نیستند؛ پزشک معالج ازطریق تزریق استروئید یا شاکویوتراپی روند درمان را پیش میبرد. از ابزارهای کمکی به نام اسپیلنت یا بریس استفاده میکند و حرکت زانو را محدود میکند تا دوره درمان کامل شود.
در مواردی هم که شرایط زانو وخیم است و با پارگی یا رگبهرگ شدن شدید رباطها مواجه هستند؛ پزشک چارهای جز جراحی ندارد.
سوالات متداول درباره پیچ خوردگی زانو
پیچ خوردن زانو در فوتبال از شایعترین حوادثی است که برای بازیکنان رخ میدهد و میتواند بر تحرک و پویایی ورزشکاران تاثیر بگذارد و زندگی ورزشکاران را با مشکل مواجه کند.
فوتبالیستها در مواجهه با پیچ خوردگیهای درجه ۱ و ۲ ازطریق درمانهای خانگی و مراقبتهای ویژه میتوانند به بهبودی کامل برسند. بهترین گزینهها برای پیشگیری از عوارضهای درمانی پزشکی نوین استفاده از طب سنتی و طب سوزنی است.
در طب سنتی پمادهای گیاهی و گیاهان تسکیندهنده درد میتوانند به کمک ورزشکاران بیایند؛ اما در موارد حاد که به پارگی یا رگبهرگ شدن رباطها میانجامد؛ بیمار مجبور به تزریق، شاکویوتراپی یا در نهایت جراحی میشود.
علایم پیچ خوردگی زانو چیست؟
احساس درد، تورم، بیحسی و مشکل در راهرفتن و خموراست کردن زانو از بارزترین علایم پیچ خوردگی زانو هستند.
از چه طریق میتوان پیچ خوردگی زانو در فوتبال را درمان کرد؟
طب سوزنی، طب سنتی، روشهای درمانی خانگی و فیزیوتراپی از رایجترین درمانها هستند.
چه داروهایی برای درد پیچ خوردگی زانو استفاده میشوند؟
استامینوفن، ایبوپروفن، پروکسیکام و دیکلوفناک از پرمصرفترین داروهای پیچ خوردگی زانو هستند.