دیسک کمر یکی از آن دردهایی است که بسیاری از افراد به دلیل عدم مراقبت و احتیاط در انجام کارها به آن دچار میشوند. این مشکل در برخی موارد میتواند خطرناک باشد و امروز، سایت نی مارکت برایتان مقالهای را فراهم آورده که در آن توضیحاتی مبنی بر خطرناک ترین دیسک کمر خواهیم داد.
مطالبی که قصد بازگو کردنشان را داریم از مواردی هستند که به کار همه افراد میآیند. هم افراد سالم و هم هم افرادی که به کمر خود آسیب رساندند با مطالعه این توضیحات میتوانند هم به درمان خود کمک کنند و هم از بروز چنین مشکلی جلوگیری کنند.
انواع دیسک کمر به چه صورتی است؟
دیسک کمر از آن دسته مشکلاتی است که چند نوع مختلف را در بر میگیرد. در ادامه انواع دیسک کمر را نام برده و برایتان توضیح خواهم داد.
فتق دیسک کمر چیست؟
این مورد یکی از رایجترین دیسکها است که برای افراد به وجود خواهد آمد که به آن دیسک لغزش یا پارگی دیسک نیز میگویند. فتق دیسک به این معناست که مایع نرم دیسک بیرون زده و به نواحی اطراف خود فشار وارد میکند.
- عصب فشرده: زمانی که فتق دیسک به قسمت تحتانی ستون فقرات فشار وارد کند، این فشار به اعصاب اصلی انتقال پیدا میکند. در این صورت دردی در پشت پای فرد خواهد پیچید که به آن درد تابشی میگویند.
- دیسک برآمده: برخی از افراد به دلیل شباهت این نوع دیسک به فتق دیسک کمر آنها را با هم اشتباه میگیرند. دیسک برآمده زمانی است که در امتداد محیطی یکی از دیسکهای خود دچار برآمدگی شده باشید اما فشار به قدی نیست که غشای سخت پاره شود. این نوع معمولا در قسمتهای پشتی و کناری دیسک خود را نشان میدهد.
- تنگی نخاع: به باریک شدن فضای باز بین مهرههای ستون فقرات و آوردن فشار به نخاع، تنگی کانال نخاعی میگویند. این مورد در قسمت پایینی کمر و گردن شکل میگیرد.
- دژنراتیو دیسک: این نوع زمانی اتفاق خواهد افتاد که دیسکهای ستون فقرات به دلیل کهولت سن دچار سایش شوند.
- دیسیت: در این زمان دیسک فر دچار عفونت و التهاب خواهد شد.
فرق دیسک کمر خفیف و شدید چیست؟
یکی از سوالات رایج کاربران این است که فرق دیسک کمر خفیف و شدید چیست؟ زمانی که فردی دیسک کمر خفیف داشته باشد میتواند مشکل خود را با کمک فیزیوتراپی، ماساژ اصولی، پمادهای مختلف و دیگر درمانهای سنتی برطرف کند. حتی برخی از دیسک شدید نیز با کمک تزریق پلاسمای غنی از پلاکت یا پرولوتوپی برطرف خواهند شد. اما برخی دیگر از دیسک کمرهای شدید چارهای جز جراحی برای پزشک نخواهند گذاشت زیرا افرادی که دچار این مشکل شدهاند به قدری آسیب دیدند که راهی جز جراحی ندارند. به صورت کلی بهتر است جراحی را آخرین راه خود برای درمان در نظر بگیرید زیرا این کار فرد را از برخی لحاظ محدود خواهد کرد
درد دیسک کمر به کجا میزند؟
یکی از سوالات رایجی که افراد میپرسند این است که درد دیسک کمر به کجا میزند؟ بسته به نوع دیسک کمری که به آن دچار شدهاید پخش درد میتواند متفاوت باشد. برای مثال در صورتی که فتق دیسک کمر داشته باشید ممکن است این اتفاق در هر قسمتی از ستون فقرات به وجود بیاید. درد ناشی از آن میتواند به گردن، ناحیه پایینی کمر و حتی پاها نیز فشار بیاورد. در برخی موارد این درد سیاتیک را با خود همراه میکند و تا پاها کشیده میشود.
دیسک کمر و درد دنبالیچه
از آنجایی که درد دیسک در کمر میتواند به قسمتهای دیگر بدن انتقال پیدا کند ممکن است آن را در قسمت دنبالیچه خود نیز احساس کنید. دنبالیچه در قسمت پایینی کمر و ستون فقرات قرار گرفته است. همانطور که پیشتر نیز گفته شد درد دیسک کمر حتی از طریق سیاتیک به پاها نیز انتقال پیدا میکند پس منتقل شدن این درد به دنبالیچه نیز امری طبیعی تلقی خواهد شد.
مطالعه بیشتر : علت درد دنبالچه در خانمها
چگونه از درد دیسک کمر خلاص شوم؟
خوشبختانه روشهای مختلفی برای درمان دیسک کمر وجود دارند که در این بخش به آنها اشاره میکنیم.
- جراحی آندوسکوپی دیسک کمر: در این روش دیسک آسیب دیده را حذف کرده و با تمیز کردن آندوسکوپی ناحیه اطراف درد را درمان میکنند.
- طب احیا کننده: این روش یک روش شالم برای درمان است که در دو نوع مختلف بازسازی با تزریق پلاسمای غنی از پلاکت و پرولوتراپی انجام میشود.
- رفع فشار کمر کم تهاجمی (MILD): در این روش فقط یک برش ساده جهت رفع تنگی کانال نخاعی میزنند.
- درمان عصبی: این درمان با چند روش صورت میگیرد. تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست (TENS)، تحریک عصب محیطی، تحریک طناب نخاعی و تحریک گانگلیون ریشه پشتی از این روشها هستند.
- روش VERTIFLEX: این روش درواقع به صورت قراردادن یک ایمپلنت کوچک بین فرآیندهای خاردار برای تسکین علائم تنگی نخاع است.
درمان درد دیسک کمر با راهکارهای مختلف
همانطور که میدانید درمان درد دیسک کمر میتواند به روشهای مختلفی صورت بگیرد. شما میتوانید این درد را با جراحی، روشهای سنتی و روشهای کم تهاجمی و عصبی برطرف کنید. پیشتر در رابطه با انواع روشهای درمان صحبت کردیم. روشهای درمان درد دیسک در کمر به شرح زیر هستند.
- استفاده از داروهای ضد درد از جمله داروهای عصبی.
- درمانهای فیزیکی مانند ماساژ، فیزیوتراپی یا استئوپاتی.
- درمان تکمیلی مانند طب سوزنی.
- قرار دادن یک بسته گرما یا سرما روی ناحیه آسیب دیده.
- درمان درد با فعال نگه داشتن
- تمریناتی برای تقویت عضلات و بهبود وضعیت بدن
- جراحیهایی مانند دیسککتومی یا لامینوکتومی (به ندرت)
برای درمان درد کمر و تسکین درد کشنده دیسک کمر از تکنولوژی جدید درمانی پلاتینر غافل نشوید!
بهترین دارو برای دیسک کمر - قرص برای درد دیسک کمر
همانطور که میدانید دیسک کمر درمانهای مختلفی دارد. انواع قرصها و پمادها برای درمان این مشکل تجویز میشوند که میتوانید با تجویز دکتر آنها را تهیه کنید و استفاده ببرید. نکته مهم در رابطه با داروهای مناسب برای درمان درد دیسک کمر این است که برخی از آنها محدودیت استفاده دارند. برای مثال استفاده بیش از ۱۰ روز از قرصهای تسکین درد دیسک کمر ممکن است منجر به حملات قلبی و دیگر عوارض شود. بهترین دارو برای درمان درد دیسک کمر پمادهای تسکین دهنده هستند که شاید تاثیر قرص را نداشته باشند اما درمان راحتتری را با آنها تجربه خواهید کرد.
چندتا از بهترین قرص ها برای درد دیسک کمر
در این بخش قرار است به معرفی 3 قرص برای درد دیسک کمر بپردازیم. قرصها از مواردی هستند که درد را تا حد زیادی میتوانند کاهش دهند.
ناپروکسن (Naproxen) برای دیسک کمر
ناپروکسن سدیم نوعی اسید پروپیونیک است. دوز معمولی این قرص 220 میلی گرم است اما ممکن است این مقدار بیشتر شود. یک فرد نباید بیش از ۶۶۰ میلیگرم از این قرص را در روز مصرف کند.
ایبوپروفن (Ibuprofen) مسکن دیسک کمر
ایبوپروفن نوع دیگری از اسید پروپیونیک است. نامهای تجاری که ممکن است این دارو را با آنها بشناسید شامل Motrin و Advil میشوند.
سلکوکسیب مسکن درد کمر
این قرص نیز یکی از بهترین داروهای غیر استروئیدی است که خاصیت شل کنندگی عضلات را در خود دارد و یکی از بهترین موارد برای درمان درد دیسک کمر است.
همچنین قرص دیکلوفناک 50 و 100 بسیار برای کمردرد و دردهای عضلانی موثر است و مسکن بسیار خوبی است!
بهترین پماد برای درد دیسک کمر
دیسک کمر یکی از بیماریهایی است که درمانهای مختلفی برای آن صورت میگیرد. برخی داروها نیز وجود دارند که برای تسکین و درمان دردهای ناشی از دیسک کمر مورد استفاده قرار میگیرند. در این بخش به معرفی دو عدد از بهترین پمادهای موجود در بازار خواهیم پرداخت تا اگر شما هم به این مشکل دچار شدهاید بتوانید با کمک این پمادها درد خود را تا حدودی کاهش دهید.
- پماد بایمای (Baimai): این مورد یکی از پمادهای موضعی سنتی تبتی است که به طور گسترده برای بیماریهای مختلف که مربوط به سیستم عضلانی اسکلتی و توانبخشی عصبی هستند استفاده میشود.
- کرم کپسایسین (capsaicin): کرم کپسایسین از آن دسته کرمهایی است که اثرات مفیدی در تسکین درد دارد. همچنین با استفاده از آن کاهش مصرف مسکن در بیمارانی که مبتلا به فتق دیسک بین مهره ای هستند اتفاق خواهد افتاد.
اگر دیسک کمر را عمل نکنیم چه میشود؟
همیشه انجام عمل آخرین راه درمان مشکلاتی مانند دیسک کمر است. تا جای ممکن باید تلاش شود که درد دیسک کمر را به وسیله روشهای معمول و ساده برطرف کرد. در این بخش مواردی را مبنی بر اینکه اگر به عمل جراحی نیاز داشته باشید و آن را انجام ندهید چه میشود؟ توضیح خواهیم داد.
- همانطور که میدانید بیماری دیسک کمر ممکن است منجر به کمردرد و درد و ضعف در ناحیه پاها شود. در صورت نیاز به جراحی و عدم انجام این کار پس از مدتی حرکت و فعالیت بدن درد آن بدتر خواهد شد.
- در انجام فعالیتهای روزانه اختلال ایجاد میشود و به مشکل برمیخورید.
- ممکن است به مشکلاتی مانند عدم کنترل روده و مثانه دچار شوید.
- به دلیل عدم تحرک در این دوران باعث ضعف در عضلات پشت و شکم میشود.
- ممکن است مشکل دیسک کمر پخش شود و به دیگر مهرههای ستون فقرات نیز انتقال پیدا کند.
چه موقع دیسک کمر احتیاج به عمل دارد؟
همانطور که میدانید دیسک کمر از مشکلاتی است که میتوانید بدون کمک به جراحی عملهای مختلف آن را درمان کنید. در مواردی ممکن است مشکل دیسک کمر فرد اوضاع وخیمتری داشته باشد. در آغاز بین ۶ الی ۸ هفته با کمک تمرینهای مختلف و روشهای درمانی غیر جراحی تلاش برای احیا و درمان دیسک کمر خواهیم کرد. اگر از این نوع درمان نتیجه نگرفتیم عمل جراحی میکرودیسککتومی روی بیمار انجام خواهد شد.
در طی این عمل قسمت فتق دیسک برداشته خواهد شد تا فشار زیادی که روی ریشه عصبی قرار دارد حذف و اجازه بهبودی به دیسک داده شود.
عکس دیسک کمر - رادیولوژی دیسک کمر
در برخی موارد برای تشخیص بهتر پزشک و تجویز بهترین راه درمان برای دیسک کمر از آن عکسهای مختلفی تهیه میکنند. این عکسها انواع مختلفی دارند که شامل اسکن اشعه ایکس سی تی اسکن و ام آر آی میشوند. استفاده از عکس پزشکی برای رد یا تایید هر علت نادر یا جدی مانند سرطان ستون فقرات، عفونت، شکستگی یا باریک شدن کانال نخاعی یک امر مهم است. تمامی موارد گفته شده را میتوان در عکس اشعه ایکس مشاهده کرد اما دیسکها را باید با ام آر آی یا سیتی اسکن دید و بررسی کرد. عکس دیسک کمر میتواند به پزشک در تشخیص بهتر کمک شایانی کند.
بهترین میوه بعد از عمل جراحی دیسک کمر
دیسک کمر از آن دسته بیماریهایی است که نیازمند رعایت رژیم غذایی پس از جراحی است. مصرف برخی مواد غذایی و میوهجات میتواند هم به درمان فرد و هم مشکلات به تناسب اندام او کمک کند. در این بخش تعدادی از بهترین میوهها را برای مصرف فرد عمل شده معرفی خواهیم کرد.
- زیتون
- آووکادو
- نارگیل
- توتها
- خربزه
- پرتقال
- سیب
با مصرف میوههای نام برده شده میتوانید کربوهیدرات، چربیهای مناسب، ویتامین C و ویتامین A را همزمان دریافت کنید. توجه به رژیم غذایی و مصرف مواد طبیعی در بهبودی فرد تاثیر شایانی خواهد گذاشت.
نشستن روی زمین بعد از عمل دیسک کمر
یکی از باورهای رایج و غلط در میان افراد این است که پس از انجام عمل دیسک کمر فرد بیمار نمیتواند روی زمین بنشیند یا خم شود. تمامی این باورها در صورتی درست است که جراحی انجام شده روی بیمار نادرست صورت گرفته باشد. فردی که از یک عمل جراحی صحیح و اصولی برگشته باشد تمامی فعالیتهای عادی روزانه خود را میتواند انجام دهد.
حتی افراد عادی نیز پس از نشستن روی زمین باید هر ۲۰ دقیقه یک بار بلند شوند و دوباره بنشینند. این کار از آسیب رسیدن به کمر فرد جلوگیری خواهد کرد. بهتر است در هنگام نشست و برخاست رایحترین حالت ممکن را حفظ کنید تا هم در رساندن آسیبهای جدید به کمر پیشگیری لازم را انجام داده باشید و هم مشکلی برای فرد در هنگام نشستن پیش نیاید. برای نشست و برخاست از زانوها استفاده کرده و کمتر کمر خود را خم کنید.
بیشتر بخوانید : درمان خانگی قفل شدن زانو
خوابیدن روی زمین بعد از جراحی دیسک کمر
خوابیدن روی زمین بعد از جراحی دیسک کمر یکی از معضلات همه افراد پس از عمل است. بهترین حالت خوابیدن پس از جراحی دراز کشیدن به پشت است. در این حالت باید یک بالشت را زیر زانوهای خود قرار دهید تا گودی کمر کاملاً صاف شود. اگر با خوابیدن طاق باز راحت نیستید میتوانید دراز کشیدن به پهلو را امتحان کنید اما نیاز است که زانوهای خود را خم کنید و یک بالشت میان آنها قرار دهید. در این روش باید مطمئن شوید که هر دو پا دقیقاً روی هم خمیده شدهاند. همچنین مطمئن شوید که پای بالایی به آرامی به سمت جلو کشیده شده باشد.
درمان دیسک کمر مهره 4 و 5
درمان دیسک کمر مهره ۴ و ۵ نیز مانند دیگر موارد شامل های جراحی و غیر جراحی میشود. از روشهای غیر جراحی میتوان به فیزیوتراپی، ماساژ، خود مراقبتی و درمانهای تزریقی اشاره کرد. در اکثر مواقع دیسک کمر فرد به قدری شدید نخواهد بود که نیاز به جراحی داشته باشد و فقط درصد کمی از افراد به جراحی نیاز پیدا میکنند.
از درمانهای جراحی دیسک کمر مهره ۴ و ۵ میتوان به عمل میکرودیسککتومی، جراحی لامینکتومی کمری، فاستکتومی، فورامینوتومی و عمل تعویض دیسک مصنوعی کمر اشاره کرد . دقت داشته باشید که انجام جراحیها نیاز به مراقبت و توجه دارد. فردی که جراحی انجام میدهد قطعاً اوضاع وخیمی داشته پس بهتر است تمامی نکات احتیاطی را رعایت کند. در ادامه بیشتر در این باره صحبت خواهیم کرد.
درمان دیسک کمر با کایروپراکتیک
کایروپراکتیک یک درمان کاملاً غیر تهاجمی برای رفع فتق دیسک، تورم و پارگی دیسک کمر است. درمان به روش کاروپراکتیک شامل تعدادی تمرین مراقبتی خاص برای رفع درد و درمان دیسک کمر است. لازمه انجام این نوع درمان پاسخ درست به چند پرسش اساسی است که هر پزشکی قبل از تجویز این درمان از بیمار میپرسد. این پرسشها شامل موارد زیر است.
- آیا رفلکسها دست نخورده هستند؟
- آیا از دست دادن قدرت عضلانی یا نشانههایی از تحلیل رفتن عضلات وجود دارد؟
- آیا در طول مسیر عصب از دست دادن حس وجود دارد؟
توصیه درمان دیسک کمر با کایروپراکتیک نیازمند داشتن شرایط لازم است. پاسخ سوالات بالا مشخص خواهد کرد که آیا شما شرایط لازم برای این درمان را دارید یا خیر.
چند مورد از محدودیت های حرکتی دیسک کمر
در این بخش قصد داریم، چند مورد محدودیتهای حرکتی برای افرادی که دچار دیسک کمر شدهاند را به شما معرفی کنیم. این محدودیتها شامل موارد زیر میشوند.
- از بیتحرکی مطلق دست بردارید.
- از بلند کردن اجسام خیلی سنگین آن هم در حالت اشتباه اجتناب کنید.
- اجتناب از انجام حرکاتی مانند خم شدن و پیچش به صورت همزمان یا حتی جداگانه.
- از راه رفتن، نشستن و ایستادن در حالت اشتباه دوری کنید.
در آخر باید بدانید که حتی زمانی که به مشکل دیسک کمر دچار نشدهاید باید موارد گفته شده را رعایت کنید تا از بروز این بیماری در خود پیشگیری کنید.
بررسی درد دیسک کمر و درمان درد دیسک کمر
در این مقاله در رابطه با تمامی نکات مهم دیسک کمر صحبت کردیم. متخصصین زیادی در حال ارائه خدمات به افرادی که به این مشکل دچار شدهاند هستند. بهترین کار این است که هر فرد خودش دکتر خودش باشد و تمامی اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از بروز این مشکل را انجام دهد. حتی اگر به نوع شدید این مشکل دچار شدید بهتر است اول تمامی راههای غیر جراحی را امتحان کنید تا شاید درمان برایتان صورت بگیرد. به صورت کلی درمان جراحی را آخرین راه خود قرار دهید.
بهترین قرصها برای درمان درد دیسک کمر کدامند؟
ناپروکسن (Naproxen)، ایبوپروفن (Ibuprofen) وآسپرین (Aspirin) سه عدد از بهترین قرصهای غیر استروئیدی برای درمان این مشکل هستند.
برای درد دیسک کمر از چه پمادی استفاده کنیم؟
پماد بایمای (Baimai) و کرم کپسایسین (capsaicin) دو عدد از بهترین پمادهای موضعی برای درمان درد دیسک کمر هستند.
آیا درد دیسک کمر به باقی قستهای بدن انتقال پیدا میکند؟
بله درد دیسک کمر ممکن است به گردن، به وسیله سیاتیک به پاها و حتی به دنبالیچه فرد نیز سرایت کند و این بخشها را تحت تاثیر قرار دهد.